Fritids

Fiske

Barnen på Robinson erbjuds heldagsomsorg. De allra flesta barnen är inskrivna på fritids, som har öppet mellan 7 och 17 måndag till fredag. Eftersom både lokaler och viss personal är samma som under skoldagen är det lätt för barnen att känna sig trygga. Dessutom bidrar det till att vi som personal får en mer nyanserad bild av barnen.

En stor del av fritidsverksamheten bedrivs utomhus, där barnen mestadels i fri lek får möjlighet att upptäcka naturen på sina egna villkor. Vi tror att den fria leken är betydelsefull för barnen, som ofta har en i övrigt styrd fritid. Vi arbetar hela tiden på att utveckla och göra utemiljön på gården så spännande och lättillgänglig som möjligt.

VindskyddEld

Vi vill genom att erbjuda barnen olika aktiviteter utomhus och inomhus locka till kreativ och rolig lek. Barnen kan till exempel låna särskilda ute-verktygslådor. Material för att bygga lådbilar och kojor finns lättillgängligt, dessutom är allt material från ateljén tillåtet att ta ut. På sommaren sköts Robinsons grönsaksodlingar om och pysslas med på fritidstid. På vintertid finns särskilda spadar för snögrottsbygge. Ibland går vi till skogen och leker och äter mellis där.

Vi vill utöver detta även erbjuda barnen andra aktiviteter. Det kan vara allt från att bygga något i snickarverkstaden, konstruera en drake, sy, sticka eller måla något. Aktiviteten är frivillig men om den påbörjas så ska den göras färdig.

Frukost serveras alla dagar klockan 7.15. Då dukar vi upp en buffé från vilken barnen själva kan välja. Klockan 14.00 serveras mellanmål utomhus eller inomhus beroende av årstid och väder. Mellanmålet ska vara nyttigt och varierande. Ibland gör vi friluftsmellis på öppen eld. Antingen bakar vi bröd, krabbelurer och bullar eller så steker vi pannkakor eller äpplen.

Fritids har även öppet på loven.Lovens aktiviteter ska präglas av friluftsliv. Under sportlovet åker vi skridskor på naturis och skidor i mån av snö. Finns det snö åker vi pulka och bygger snögrotta. På sommarlovet försöker vi också ta chansen att prova på andra friluftsaktiviteter som klättring och kanoting, segling och bad. Vi har även en kåta som kan komma till användning.